✿ ♥ Alles wat je aandacht geeft groeit ♥ ✿

Monstera Stekken en Verzorgen

Monstera’s, de perfecte balans tussen blad, en gat.

Je kent ze waarschijnlijk al wel; Monstera’s. Wij ook, en we vertellen je graag alles wat we weten over de verzorging en het stekken van de Monstera! Deze gave planten staan ook wel bekend als de gatenplant. Waarom, vraag je me? Omdat monstera’s bladeren hebben met, jawel, gaten. De gaten in deze plant noem je fenestraties.

De meest bekende Monstera is de Monstera Deliciosa, maar er zijn maar liefst 48 verschillende soorten bekend binnen het ras. Op een verdiende tweede plaats staat de Monstera Adansonii, ofwel Monstera Monkey Mask. In het wild kom je ze tegen in Midden- en Zuid-Amerika. Hij groeit daar omhoog tegen de bomen. En als je geluk hebt tref je er dan ook nog wel één in bloei, heel bijzonder, want in de woonkamer zullen ze dit niet zomaar doen. Wist je al dat er uit deze bloei een vrucht groeit? Die eetbaar is!? Het schijnt te smaken naar een mix tussen banaan en ananas.

WIST JE AL…

Als je dacht dat dat bijzonder genoeg was, gaat deze plantensoort je nog ontzettend verbazen! Iets anders leuks aan monstera’s is namelijk de manier van groeien. Jonge bladeren van deze plant zien er heel anders uit dan die van een volwassen plant. Naast de grootte missen ze nog iets anders dat de gatenplant een gatenplant maakt; de gaten. Maar geen zorgen, want met voldoende licht en een mospaal om tegenaan te groeien kan een Monstera enorm snel groeien en zal hij al snel fenestraties laten zien. De fenestraties hebben overigens ook nog eens een heel praktische functie: zonlicht doorlaten voor de bladeren die hem voor gingen, slimme plant!

Monstera’s zijn klimmende semi-epiphyten. Dit betekent dat ze wortelen in aarde en daarna tegen andere planten, zoals bomen, opklimmen met behulp van luchtwortels. Luchtwortels zijn een wortelsoort die de plant aanmaakt rond de knopen (nodes). Wanneer deze stengels de grond raken zullen ze in de aarde verder wortelen. Als ze een boom raken zullen ze zich hieraan vastklampen. Dit kost de boom trouwens geen energie, de luchtwortels halen voeding en vocht uit, je raad het al, de lucht.

Naast prachtige fenestraties en luchtwortels hebben monstera’s nog iets anders in huis; Monster(a)lijk grote bladeren. De bladeren van de Monstera Deliciosa kunnen tot wel 130 centimeter lang en 75 centimeter breed worden. Heb jij er een plekje voor in je woonkamer? Ook in potten in huis kunnen de bladeren namelijk enorm worden! Monstera’s zijn namelijk heel sterke planten. Dat is fijn, want dat maakt het makkelijker voor ons om ze goed te verzorgen.

MONSTERA VARIEGATA

Heb je haar al eens gezien? De Monstera Variegata is een heuse trend-plant onder planten verzamelaars. Al het mooie dat haar groene broertje te bieden heeft, en meer! We leggen je graag even uit wat deze plant zo bijzonder maakt. Om dat te begrijpen moet je eerst weten wat variegata precies is. In heel simpele woorden is variegata de afwezigheid van kleur(bladgroen) in één of meerdere bladlagen. Het resultaat hiervan is een bonte plant, met (vaak) witte vlekken.

Variegata is eigenlijk een foutje van de natuur, een soort mutatie. Het kan sporadisch voorkomen op een plant, maar het kan ook actiever aanwezig zijn. De regel hiervoor is vrij makkelijk; Zit het wit ook in de stam van de plant? Dan is het aannemelijk dat het een stabiele vorm van variegata is! Echter hoeft dit niet automatisch te betekenen dat dat altijd zo zal blijven, het kan er namelijk uit groeien naar mate de plant ouder wordt.

Als je monstera variegata groen wordt kun je ervoor kiezen om hem terug te snoeien, in de nieuwe groei zit dan mogelijk weer meer wit! Zeker weten dat je plant stabiele variegata heeft en dat ook houdt? Daar is een oplossing voor; De Monstera Thai Constellation. Deze plant is in het lab gemaakt, dit noemen ze tissue culture. Via die weg zitten de witte vlekken in het DNA van de plant, en is er dus altijd garantie op wit in je nieuwe blad. We vertellen je graag meer over variegata bij de monstera en tissue culture in een van onze toekomstige blogs!

MONSTERA VERZORGEN

  • Monstera’s kunnen zowel donker als wat lichter staan. Hoe meer licht hoe meer groei en fenestraties. Indirect, helder licht is het beste.
  • Vermijd tocht, dit zorgt voor grote zwarte vlekken op je bladeren.
  • Geef haar pas water als écht de hele pot droog is, monstera kan goed een paar dagen droog staan.
  • Voorkom een natte pot, dit zorgt voor wortelrot. Goede drainage is voor monstera’s extra belangrijk!
  •  Een mix van normale potgrond, cactusgrond, perliet en coco chips vindt ze fijn, mix it up!
  • Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe beter. Houdt hierbij altijd rekening dat er óók luchtcirculatie moet zijn.
  • Monstera’s houden in de zomer wel van wat voeding, het maken van die grote bladeren kost namelijk heel wat energie! Doe dit om de 2 á 3 watergiften.
  • Ze staan graag krap in de pot, zet haar dus niet te ruim. Als je dit wel doet gaat haar energie naar hetgeen onder de grond, in plaats van erboven.

MONSTERA STEKKEN

Monstera’s laten zich gemakkelijk stekken. Knip een deel van de plant af bij de stam, dit is de dikke stengel waar links en rechts bladeren uitkomen. Een stek van een Monstera heeft maar één of twee bladeren nodig. Bij een kopstek is het aan te raden om 2 bladeren te nemen, dit omdat er aan het jongste blad vaak nog geen, of niet genoeg luchtwortels zitten. Zoals ik eerder al vertelde zijn luchtwortels bij deze plant heel belangrijk, hij voedt zichzelf hier namelijk mee.

Na het afsnijden van de stek is het verstandig deze te laten drogen, dit voorkomt het grootste deel van de kans op een rottende stam. Laat de stek gerust overnacht op tafel liggen om goed uit te drogen. De plant is namelijk erg sterk, en de luchtwortels van je stek helpen hem de nacht doorkomen! Daarna kun je ervoor kiezen om je stek op water of direct in de grond te zetten. Wij zelf kiezen ervoor om monstera direct in een luchtige grondmix op te potten. Het is daarbij wel belangrijk om de aarde continu lichtvochtig te houden zodat de plant genoeg vocht heeft om zichzelf op lange termijn te onderhouden. Als je merkt dat je plant geworteld is kun je hem gewoon verzorgen met hulp van de punten hierboven!

Stek je op water? Hou dan goed in de gaten dat je stam niet gaat rotten. Je kunt rot herkennen door zwarte punten aan je stek, die zich continu blijven uitbreiden. Deze plekken zijn ook zacht. Heb je last van rot? Zorg dan dat je dit er met een scherp, schoon mes afsnijdt. Herhaal hierna het indrogen van de stam weer voor je de stek terug in water zet! Wanneer de aangemaakte wortels van de stek voldoende zijn vertakt kun je hem op het water zetten!