✿ ♥ Alles wat je aandacht geeft groeit ♥ ✿

kamerplanten stekken in de winter

KAMERPLANTEN STEKKEN IN DE WINTER

De herfst is hier; buiten laten de bomen langzaam de mooiste kleuren zien en hun blaadjes vallen! Prachtig is het, maar gelukkig gebeurt dat binnenshuis met lang niet alle planten! Natuurlijk zijn er soorten zoals de Caladium, of sommige Alocasia die in de winter toch hun blaadjes verliezen, maar er zijn een hele hoop kamerplanten en stekjes die gestaag doorgroeien! In deze blog vertellen we je graag alles dat we weten over kamerplanten stekken in de winter. Lees je mee?

Kan ik stekken in de herfst en winter?

Veel mensen weten dat de zomer de beste tijd is om te stekken, en gaan er daarom meteen vanuit dat stekken in de. Herfst of winter echt een no-go is. Dit is echter helemaal niet waar, je kunt namelijk heel het jaar door binnenshuis prima stekken! Dat de lente en zomer de beste seizoenen zijn om te stekken is natuurlijk wel waar. Dit komt omdat de dagen in deze maanden veel langer zijn; hierdoor krijgen de stekjes gemakkelijk genoeg licht om te wortelen en groeien! Door de lange uren zon en de hoge temperaturen groeien ze lekker door. Daarom noemen we deze seizoenen ook het groeiseizoen! 

Maar onze kamerplanten stoppen eigenlijk nooit met groeien. Logisch, want ze groeien ook helemaal niet in hun natuurlijke habitat; waar naast licht, ook temperatuur een grote rol speelt voor de “winterrust” van een plant. Binnenshuis is het meestal aangenaam warm, en dat voelen jouw plantjes en stekjes ook ;).

Waarom groeien mijn stekjes niet in de winter?

Wat is dan het probleem dat jouw kamerplanten en stekjes in de winter minder of niet groeien, of misschien zelfs doodgaan? Simpel; de hoeveelheid licht die ze per dag ontvangen in huis, er is namelijk flink wat uurtjes minder zon in de koude maanden. Daarom is het verstandig om in het najaar je planten dicht(er) bij een raam te zetten, zo krijg jouw plant toch een stuk meer licht. Natuurlijk niet aan uren, maar wel aan intensiteit, en ook dat is belangrijk voor fotosynthese! 

Nu denk je misschien; Mier, verbrand mijn plant of stekje dan niet? Nee hoor! De zon schijnt in de winter namelijk een stuk minder fel. Dus zelfs jouw schaduwplanten zullen in de winter niks krijgen van een uurtje in de avondzon, maak je maar geen zorgen :)!

Hoe het dan zit met stekken in de winter? Simpel; hetzelfde als in de zomer, alleen je moet ervoor zorgen dat je jouw stekjes gewoon een stuk meer licht geeft! Natuurlijk zou je dit kunnen aanvullen met een groeilamp, maar dat is helemaal niet nodig. Wel wil ik je alvast vertellen dat er iets meer geduld nodig is met winter-stekjes, ze zullen iets langzamer op gang komen dan stekjes die je in de zomer neemt.  Lange stelen en kleine blaadjes zijn een teken dat jouw stekje toch een stukje licht tekort komt. Laat deze groei toch lekker zitten tot het voorjaar, dan kun je er dan meer stekjes van maken, want planten delen is vermenigvuldigen! 

Een goed voorbeeld van een plant die licht tekort komt: vetplanten en cactussen die in de schaduw staan; in plaats van de gewenste compacte vorm, gaan de blaadjes ineens een stuk verder uit elkaar staan. Dit doet de plant om zo snel mogelijk bij een fellere lichtbron te komen! Dat zie je bijvoorbeeld goed bij deze vetplant;

Conclusie; kamerplanten stekken in de winter is net zo leuk als in de zomer!

Meer stek-tips nodig voor je aan de slag durft? Lees ook eens onze STEK-CHECK!