Ongetwijfeld dat je haar wel eens hebt gezien, met haar sprekende bladeren in alle soorten en maten vallen Calathea’s namelijk erg op. De Calathea is een van de meest populaire kamerplanten. Van oorsprong komt deze plant uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika. De lokale bevolking gebruikt haar bladeren voor dakbedekking en voor het maken van manden. Dat is trouwens ook direct waar de naam Calathea vandaan komt, vrij vertaald vanaf het Griekse woord “Calathus”, wat mand betekend! Nog meer leren over de verzorging en het stekken van Calathea’s? Lees dan rustig verder!
Wat de Calathea extra bijzonder maakt? Het is een van de weinige plantensoorten waarvan geen kweeksoorten in de winkel liggen. Dit betekend dat ze niet genetisch gemanipuleerd zijn om er anders uit te zien en ze dus écht zo ontstaan zijn, gewoon, in het wild. Kun je het jezelf voorstellen haar in al haar prachtige kleuren te zien op jouw jungle tour? Ze worden daar trouwens ook enorm groot, zo groot dat je haar bladeren als paraplu kunt gebruiken, in het oerwoud heeft ze ten slotte ook alle plek 😉
De Calathea hoort bij de plantenfamilie Marantaceae, deze familie kenmerkt zich door prachtige bladtekeningen. Binnen deze familie vallen bijvoorbeeld ook Maranta’s én de Stromanthe! Een andere eigenschap die deze planten delen is dat de bladeren ‘s nachts dicht gaan. Met die reden worden Calathea’s en Maranta’s daarom ook gebedsplant genoemd; in de avond staan de bladeren tegen elkaar als biddende handen! De groeiwijze van de Calathea en Maranta is echter niet hetzelfde. Een Maranta is een hangplant; een Calathea (bij de juiste verzorging ;)) natuurlijk niet.
Bij de verzorging van een Calathea is de herkomst van de plant, net als bij andere planten, erg belangrijk. Nu begrijpen we dat onze Nederlandse woonkamers niet het klimaat van het amazonegebied hebben, maar als je rekening houdt met de wensen van de plant kan hij het prima overleven in jouw woonkamer. In het wild groeien Calatheas op de grond in de schaduw van grote bomen. Door het dichte bladerdek van de bomen ontvangen ze geen direct zonlicht. Dit betekent dat Calathea een échte schaduwplant is. Verder is het belangrijk dat het niet te koud is. Tussen de 18 en 24 graden is ideaal. Zet haar niet te dicht bij de verwarming, want Calathea’s houden van een hoge luchtvochtigheid. Wil je de luchtvochtigheid verhogen? Zet een schaaltje met water onder of bij de plant! Hoe het verder zit met de verzorging en het stekken van jouw Calathea?
CALATHEA VERZORGEN
- Begin met een luchtige, ietwat zure potgrond. Bijvoorbeeld een normale kamerplanten potgrond gemixt met Anthurium grond.
- De potgrond moet altijd lichtvochtig blijven. Je kunt haar dus betere vaak een beetje water geven dan in één keer een hele hoop.
- Geef haar een ereplekje in de schaduw. Probeer altijd de zon te vermijden.
- Geef haar in de zomer eens in de 3 weken een beetje Anthurium voeding. In de winter is voeding niet nodig, dan gaat ze in winterrust!
- Heb je een raam in de badkamer? Zet Thea dan daar, de schaduw en hoge luchtvochtigheid zal haar goed doen
- Geen raam in de badkamer? Een sproei- of douchebeurt is ze ook fan van, en het is ook nog eens goed voor het stof op het blad!
CALATHEA STEKKEN
Een Calathea stekken en de verzorging van de stek is soms een hele uitdaging, er zijn namelijk heel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Dit omdat de Calathea een vrij gevoelige plant is. Ze houdt er bijvoorbeeld niet van als je teveel aan haar wortels zit, dus dit moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden. Voordat je begint is het daarom belangrijk om te kijken of je jouw calathea uberhaupt kunt stekken. Gelukkig is dat vrij makkelijk te zien. Calathea groeit namelijk in scheuten, dit betekent dat ze zelf nieuwe babies naast de moederplant groeien! Heb jij een aantal van deze scheuten aan jouw Thea zitten? Dan kun je haar stekken! De manier van stekken bij een Calathea noem je scheuren. Dat klinkt geweldadiger dan het is trouwens. Het is namelijk belangrijk dat je secuur te werk gaat!
Kijk eerst goed naar de scheut die je wil gaan scheuren, graag deze rondom een beetje uit en kijk waar hij vast zit aan de moederplant. Soms is het nodig de plant uit de pot te halen, soms ook niet. Heb je gevonden waar de baby vast zit? Dan kun je deze hechting voorzichtig afsnijden met een scherp en schoon mes. Daarna kan je de stek voorzichtig met zijn wortels loshalen en mag hij in zijn eigen potje! Zorg dat de grond goed vochtig blijft. Geef vaker, kleine beetjes water!
Het is bij Calathea aan te raden hem te stekken in het late voorjaar of de vroege zomer, dat is de periode dat ze het meeste energie hebben, en is de kans op slagen het grootste. Vind je het toch te spannend? Je kunt ook een Calathea baby kiezen in je Stekjesbox! Zo hoef je jouw eigen Calathea niet te stekken en kun je direct aan de slag met de verzorging van deze jungle koningin!
SYMBOLIEK CALATHEA
De Calathea staat symbool voor een nieuw begin. Die betekenis komt van de Engelse uitdrukking ‘to turn a leaf’, wat de plant doet als het donker wordt. Geef de Calathea dus cadeau aan iemand die opnieuw begint. Of aan jezelf natuurlijk, bij het begin van een nieuwe week, een nieuwe haarkleur of gewoon omdat je verliefd bent op de Thea.