In dit artikel vertellen we je graag alles wat we weten over de verzorging en het stekken van de Alocasia.
Alocasia, misschien in de Nederlandse volksmond beter bekend als olifantsoor, heeft prachtige, grote, veelal groene, getekende bladeren. De bladstelen kunnen effen zijn, maar ook tijgerstrepen hebben, en het blad is al even spraakmakend. Er is een soort waarvan de bladeren op Afrikaanse maskers lijken, eentje met gerimpelde bladranden en eentje die de skeletplant wordt genoemd, omdat de bladnerven zich nadrukkelijk aftekenen. De bloei is bij deze woonplant niet erg indrukwekkend, de sierwaarde zit vooral in het schitterende groen.
ALOCASIA VERZORGING
• Alocasia houdt van regenwoudcondities: warm en vochtig, maar niet in de volle zon.
• Zorg voor een luchtige potgrondmix die voldoende vocht vasthoudt.
• De bladeren zoeken het licht, regelmatig draaien zorgt ervoor dat de plant niet scheef groeit.
• Regelmatig water geven, de kluit mag niet uitdrogen.
• In de winter gaat de plant in rust en heeft hij wat minder water nodig.
• Bij teveel water ‘transpireert’ Alocasia overtollig vocht weg en kan er een druppel aan de
bladpunt komen. Dit heet ‘guttatie’ en verdwijnt door minder water te geven.
• Alocasia gaat graag mee onder de douche, even buiten in een forse zomerbui staat doet hem
ook goed.
• In de lente en zomer eens per twee weken plantenvoeding geven
ALOCASIA STEKKEN
Er zijn meerdere manieren om je alocasia te stekken. We leggen je graag de meest voorkomende methodes uit. Alocasia kun je namelijk stekken via knolletjes, maar je kunt ook uitlopers van de moederplant afhalen. Uitlopers zijn eigenlijk jonge plantjes van je moederplant. Deze zitten nog aan haar vast en krijgen de eerste tijd dus nog energie via de moederplant. Het losmaken van deze babyplantjes wordt “scheuren” genoemd.
Als je jouw Alocasia stek los wil halen van zijn moederplant is het belangrijk met een paar dingen rekening te houden, je wil namelijk wel dat hij het in zijn eentje in een potje gaat overleven. Zorg ervoor dat je de stek niet te jong is. Hoe je dit weet? Een stek met één blaadje is waarschijnlijk te jong, stekken met 3 á 4 bladeren hebben een veel grotere overlevingskans. Heeft jouw uitloper meer dan 3 blaadjes? Dan is er nog één ding dat je moet checken voor we aan de slag kunnen; heeft de stek al genoeg wortels?
Haal voor het bekijken van de wortels de plant uit zijn pot. Vervolgens kun je voorzichtig om de stek heen werken en kijken waar deze aan de moederplant verbonden is. Je zult zien dat jouw stek inmiddels ook al wat eigen wortels heeft ontwikkeld en klaar is voor zijn eigen potje. Je kunt de stek nu met een schoon, scherp mes afsnijden. Zorg er altijd voor dat de wond van het snijden zo klein mogelijk is en laat de stek na het snijden even (30-60 min) drogen, dit verkleint de kans op rot aan de onderkant van je stek. Na het oppotten kun je de verzorging zoals bovenstaand aanhouden.
SYMBOLIEK
Alocasia is ‘de boom die in de hemel groeit’ en zou de plant zijn in alle westerse en oosterse versies van het sprookje van ‘Sjaak en de Bonenstaak’. Daarmee staat hij symbool voor kansen nemen als zich die voordoen, ook als die risicovol zijn.
Onze favoriete Alocasia? Dat is de Alocasia Frydek! Je shopt hem hier.