✿ ♥ Alles wat je aandacht geeft groeit ♥ ✿

Van Knolletje tot Alocasia

Het is zomer, de perfecte tijd om jouw Alocasia te verpotten! Tijdens het verpotten kom je knolletjes tegen. Leuk, maar wat kun je er eigenlijk mee? In deze blog vertellen we je graag alles wat we weten over het zaaien en groeien van een Alocasia knolletje!

Heb je vroeger ooit bloembollen geplant? Dat is eigenlijk precies hetzelfde! Alleen zijn de knollen van een Alocasia natuurlijk vaak een heel stuk kleiner. Het oogsten van knolletjes van jouw Alocasia is vrij simpel, vaak komen deze knolletjes namelijk makkelijk los. Komt het knolletje niet los? Laat het dan zitten, de kans is groot dat dit knolletje nog niet rijp genoeg is om geplukt te worden!

Na het oogsten van jouw knolletjes is het belangrijk om te weten welke kant de bovenkant is, zodat je jouw knolletjes een goede start kan geven! Klein geheimpje; ook als je ze perongeluk ondersteboven plant komt het vaak goed, Alocasia is namelijk een echter overlever en wil graag groeien! Op onderstaande foto is te zien hoe je het knolletje moet planten. Twijfel je, plant hem dan gewoon zoals het je het meest logische lijkt!

Goed, nu we weten wat de bovenkant van het knolletje is, is het tijd voor de volgende stap, het substraat. Je kunt een knolletje namelijk in verschillende soorten bodems laten kiemen. Wat ik zelf fijn vindt is om meteen te kijken naar wat voor substraat de plant fijn zou vinden als hij groot is. In het geval van een Alocasia is dat een luchtige, brokkelige potgrond. Dit kun je bereiken door bijvoorbeeld 1/3 normale potgrond, 1/3e houtsnippers en 1/3e perliet te mixen! Maar ook enkel perliet is een optie.

Het is erg belangrijk dat het een bodem is waar het water goed in weg kan, bij een te natte bodem is de kans namelijk groter dat een knolletje rot. Om diezelfde reden is het belangrijk om niet meteen een te groot potje te nemen. Hoe groter de pot, hoe meer water hij vast zal houden, en een klein knolletje heeft dat helemaal nog niet nodig!

Vul een klein potje, het liefst eentje met drainage openingen aan de onderkant, bijna helemaal met het door jou gekozen substraat. Je kunt nu in het midden een klein kuiltje graven om jouw knolletje in te planten. Leg er vervolgens nog een dun laagje potgrond bovenop om het knolletje af te dekken! Na het oppotten van een knolletje of plant is het altijd belangrijk om direct water te geven, zodat eventuele luchtbellen in de grond nog weg kunnen zakken en de plant in kwestie genoeg water heeft om te kunnen groeien en wortelen!

Het is bij Alocasia belangrijk om een continu lichtvochtige grond te hebben. In een klein potje is dit soms moeilijk, omdat deze vaak sneller uitdrogen. Je kunt er daarom voor kiezen om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen! Dit kun je doen met bijvoorbeeld een stolp, maar ook met een doorzochtige plastic beker of lege jampot die je er ondersteboven overheen kunt zetten!

Geef jouw Alocasia knolletje een ere plekje in de zon bij bijvoorbeeld een raam op het oosten! Het enige wat je nu nog nodig hebt is een gezonde dosis geduld.

Succes!